Is zo’n moeder op het schoolplein.

37 jaar, moeder van 2 meisjes, modieus, sociaal, maakt tijd vrij om te helpen op school en lijkt alles onder controle te hebben. Ze staat daar om 14.30u op het plein, sterk en mondig, niet bang om een praatje te maken met ouders. Toch is er iets met haar….als je met haar praat merk je het. Achter die sterke houding en verbale kracht zit iets zachts.

Suus is in haar relatie in het verleden geestelijk en lichamelijk mishandeld en gedwongen tot seks. Ze was nog maar 15 en verliefd toen het verkeerd ging tijdens haar eerste vakantie zonder ouders in Spanje. Bij thuiskomst zei ze niets, ze was sterk en het zou nooit meer gebeuren had hij beloofd.

In de jaren die volgden heeft Suus geknokt, gestreden en geleden. Nachtenlang wakker gebleven totdat hij uitgeraasd was, ze ook mocht slapen. Het varieerde van geestelijke mishandeling tot bont en blauw slaan en trappen, van uren lang naakt tegen de muur in de hoek staan tot slaan met de riem. Nee niet het uiteinde van de riem maar de gesp met metaal. Op de ergste momenten vreest ze voor haar leven wanneer hij een mes op haar keel zet en later ook een keer een kussen op haar gezicht drukt. Je zou toch denken dat ze op dat moment liever kiest voor rust en het opgeeft maar Suus is anders. Door met haar mond gekke bekken te trekken onder het kussen lukt het haar om wat lucht te krijgen en te ademen. Ze moest door.

Suus was ondertussen 18, hij 23 jaar. Het zijn jaren waarin ze een gave ontwikkeld om aan te voelen wanneer er iets speelt bij hem, waarin ze leert hoe ze hem terug kan brengen naar rust en ontspanning om zo het leven voor zichzelf wat te verzachten. Opgeven was geen optie, hier uitkomen zou vast een keer lukken. Het werden 5 lange jaren, net 20 jaar oud was ze toen ze, met gevaar voor eigen leven, stiekem genoeg bewijs had verzameld om hem te confronteren met zijn bedrog met andere vrouwen. Hij was het met haar eens, zo kon het niet langer. Ze had zich naar haar vrijlating toe geknokt.

Hoe komt het toch dat ze nu zo sterk en vol in het leven staat? Je verwacht misschien een muurbloempje….een schuchtere vrouw. Maar er staat een levenslustige vrouw die open staat voor gesprekken, over koetjes en kalfjes maar nog liever zoekt ze de verdieping op. Op zoek naar waar het om gaat in het leven. Niet het materialistische; het grote huis en die mooie blinkende auto voor de deur en de verre reizen, dat is fijn inderdaad maar niet waar het om gaat. Zij toont anderen dat alles liefde is. En wat je liefde en aandacht geeft, groeit! Zo groeit Suus, zo groeit haar drive om andere vrouwen terug in hun kracht te zetten, om hun kinderen te ontdoen van overgenomen ballast en beperkende overtuigingen. Suus staat in haar kracht en gunt dat een ander ook want…. alles is liefde!

 

Annemarie Derickx Lodder

Kracht-Coach en ervaringsdeskundige

Wings & Tears

www.wings-tears.nl

Share This