14 Jaar, bijna 15 is ze als ze die zomer na het avondeten thuis verveeld op de bank ploft.

Ze roept spontaan uit ‘ik heb zin om naar de kroeg te gaan’. Haar grote zus proest het uit bij de gekozen woorden van haar zusje. Roept nog tactisch ‘als je het nou zo verwoordt dat je wat wilt drinken met je vriendinnen dan mag het misschien nog wel’ maar haar ouders roepen meteen dat dat dus niet ging gebeuren. Misschien was het feit dat het een doordeweekse dag was ook niet helpend hierin. Maar de onrust in het jonge hoofd bleef. Ze wilde haar grenzen verleggen en haar vleugels uitslaan.

De jongen bij de groenteboer

Hij is interessant, een beetje ouder maar altijd aardig en grapjes maken. Haar moeder komt er al jaren en Suus ging vaak mee. Op een koopavond trekt ze de stoute schoenen aan en geeft hem een briefje in zijn handen. Of hij na sluitingstijd even naar de ingang van het winkelcentrum komt. Daar durft ze te vragen of ze een keer naar de film kunnen gaan samen. Het was het begin van grenzen verleggen op een manier die ze niet voor mogelijk had gehouden. De tijd die daarop volgde was een echte verkering, samen knuffelen, zoenen en leuke dingen doen. Suus spreid haar vleugels uit en onder het toeziend oog van haar 5 jaar oudere vriendje mag er wat meer dan wanneer je alleen met leeftijdsgenootjes op pad gaat. Suus is van nature geen wildebras en loopt al helemaal niet in zeven sloten tegelijk. Eigenlijk zien haar ouders een gelijkwaardige relatie tussen de twee en blijft school ook dagelijks bezocht. Met behulp van een bijbaantje wordt er gewerkt aan meer financiële onafhankelijkheid en komt er geld voor een eerste vakantie zonder ouders het jaar daarop.

Lloret de Mar

Daar gebeurde het allemaal, the place to be op die leeftijd. Een ruime week naar een hotel, zwemmen en uit eten, op stap gaan en genieten. Dat was het ook maar Suus voelt ook dat er wat verandert. Ze kunnen niet een momentje weg van elkaar zoals thuis kan. Ieder even in zijn eigen huis zijn en los van elkaar komen. Ze voelt de behoefte om even op zichzelf te zijn maar vindt dat ook vervelend om te zeggen omdat ze weet dat het daar op die kamer niet gaat gebeuren. Op het moment dat de avond ten einde is en nieuw gemaakte vakantievrienden naar hun eigen kamer gaan, maakt hij vrij snel duidelijk dat er behoefte is aan lichamelijk contact. Zijn toenadering is niet gering, hij gaat ervan uit dat ze meteen naar bed gaan en wilt seks met haar. Om zichzelf daar onderuit te krijgen roept ze in een opwelling dat ze wat buikpijn en hoofdpijn heeft. De reactie die daarop volgt is er een die Suus nog lang zal bijblijven. Het was het moment van de eerste klap. Vlakke hand. Op haar gezicht. Pats. Stilte.

Het zou nooit meer gebeuren

De woorden die deze zin vormen galmen vaak nog door het hoofd van Suus. Hij zei sorry, het zou nooit meer gebeuren, hij wist niet wat hem bezielde, hij hield toch van haar? Tranen liepen over haar wangen, ze is in de war en moe. Het enige wat ze wilde was wat afstand en rust, die avond geen seks maar lekker slapen. Waarom had ze dat niet gewoon gezegd? Wat maakte dat ze zich niet vertrouwt en veilig voelde om dat te kunnen zeggen? Er was geen tijd om daar bij stil te staan, de ochtendzon prikte door het gordijn heen. Een nieuwe dag was aangebroken, het Spaanse zonnetje vroeg om actie.

Terug in Nederland

Was er onbewust een beslissing genomen. Als dit toch nooit meer gebeurd dan vertel ik het niet thuis. Daar is menig oordeel over geveld in de loop der jaren maar ze had een keus gemaakt. Het gewone leven begint weer en ook school start. Er wordt gestudeerd door de een, de middelbare school gevolgd door de ander. Er komen wat meer strubbelingen hier en daar maar er wordt ook uitgegaan en ontdekt. Toch veranderen er zaken stilletjes tussen de twee.

Regels en restricties

Het leven van Suus wordt ingewikkelder en gecompliceerder. Zo verwateren vriendschappen op school en bestaat haar leven zo langzamerhand uit naar school gaan, huiswerk maken, familiebezoeken en als er uitgegaan wordt is dat met hem en eventuele vrienden van hem. Zonder het heel erg in de gaten te hebben, blind door verliefdheid, sluit zich een net om Suus heen. Ze staat er redelijk alleen voor zonder sociaal vangnet. Gekozen voor een jongen, gekozen voor zwijgen over een voorval in de vakantie. Gekozen voor een leven met regels en restricties. Hetzij bewust, hetzij onbewust. Suus koos. Het was haar leven, het was haar houvast in tijden van onzekerheden.

Consequenties  

Die ondervond Suus vaak. Want hoewel er regels waren die haar bekend waren, werd ze ook nog geregeld verrast met nieuwe regels die achteraf werden medegedeeld. Die moest ze maar met logisch nadenken hebben bedacht voor ze het deed. Maar Suus had soms geen flauw benul. Consequenties volgden elkaar op. Wanneer je samenleeft met iemand die niet met stress kan omgaan, die zijn grip verliest op zijn leven en zich daardoor uitleeft op een ander is niet te volgen, niet te pijlen en zeer wispelturig. Toch vond Suus een manier om zich steeds vaker voor te bereiden op een driftbui. Zij ontdekte dat ze sterk reageerde op een veranderende energie wanneer hij zo’n bui kreeg. Zij voelde een verandering in haar gemoedsrust en kon op ten duur zelfs vertrouwen op de veranderende glans van de kristalsteentjes in haar ring. Een prachtige werking van de natuur. Het hielp haar maar kon haar niet volledig beschermen tegen zijn woede en agressie.

Als opgeven geen optie is

Dan ga je door. Suus had door de bedreigingen en agressie niet de moed om op te staan en weg te lopen uit dit leven. Ze moest dit nog vol zien te houden, er kwam vast een moment om het tij te keren. Een rotsvast vertrouwen in het verder inmiddels zo gevoelloze hart van Suus. Het werd haar overlevingsmechanisme. Een stadium van ‘zijn’ die haar overlevingskansen vele malen heeft vergroot. Een stadium die later ook lastig blijkt te zijn bij de verwerking van haar verdriet.

Maar Suus is……Suus: sterk en trouw aan haar vechtlust. Haar vechtlust naar vrijheid en geluk.

Share This